Tämän takia et saat autoa kotikonstein myyntikuntoon

10.3.2016

Hyväksi auton pesijäksi oppii parissa viikossa, mutta vasta kolmen vuoden päästä näkee, onko kaverista myyntikunnostajaksi eli automeikkariksi, sanoo autojen pesuun ja myyntikunnostukseen keskittyvän Ehostus 10:n omistaja Tyko Haapala. Alaa ei opeteta yhdessäkään ammattikoulussa, joten yrittäjän on itse koulutettava työntekijät ja löydettävä parhaat aineet.

Kun auto menee vaihtoon, tekevät Zep ja Ehostus 10 sille ihmeen parissa tunnissa. Käytetty aika jakaantuu jokseenkin tasan auton sisä- ja ulkopuolen välillä. Työpäivän aikana ammattilainen ehtii siis loihtia myyntiin korkeintaan kolme kuin uututtaan hohtavaa autoa.

- Tietenkin autoa voi puunata vaikka koko päivän, mutta ammattitaitoa on tehdä työ taloudellisesti järkevässä ajassa. Ilman todella toimivia ja kustannustehokkaita kemikaaleja se ei onnistuisi edes meidän huippujätkiltä.

Koko ala ja pelkästään autojen pinnoitteet ovat kehittyneet valtavasti. Vielä 60-luvulle asti autonpesijät olivat suurimmaksi osaksi naisia ja kiillotusmenetelmät ja puhdistusaineet tuotiin Amerikasta. Yhdysvaltalaisen Zepin myötä Ehostus 10 siis palaa juurilleen, vaikka pesijät ja kunnostajat ovatkin nykyisin pääosin miehiä. Naiset pärjäävät alalla kuitenkin edelleen ja jopa paremminkin, ehkä luontaisen huolellisuuden tai tarkkuutensa ansiosta.

Muuttuneesta maailmasta huolimatta perusajatus on yhä sama. Myyntikunnostuksen tarkoitus on nostaa auton siisteystaso luotaantyöntävästä houkuttelevaksi. Kyseessä on palvelu, jossa sekä autoliike, että auton ostaja vaativat parasta. Autokaupassa asiakkaalla on kaikki aistit käytössä.

Kilpailtu ala asettaa puhdistusaineille äärimmäisen tiukat kriteerit. Liiketoiminnan kannalta on välttämätöntä, että toimitus on varmaa ja kaikki kemikaalit ovat paitsi tehokkaita niin myös ympäristölle ja työntekijöille turvallisia.

Sisäosien märkäpesussa mm. istuimet puhdistuvat Zepin soijapohjaisella puhdistusaineella ja kaikki muutkin käytössä olevat aineet ovat biohajoavia.

- Tämä on erityisen tärkeää siksi, että työ tehdään käsityönä. Meillä Ehostus 10:ssä työturvallisuus on tärkeää. Zepin erittäin tehokkaat pesuainetiivisteet mahdollistavat hyvinkin miedoilla seoksilla pesemisen jolloin hengitysilman kemikaalipitoisuudet jäävät häviävän pieniksi Haapala sanoo.

Jos Haapalan olisi valittava kaikista pesuaineista yksi, niin minkä autopesun ammattilainen nostaisi muiden yläpuolelle?

- Kyllä se varmaan olisi Zepin Formula 50 RTU. Käsittämättömän hyvä yleispuhdistusaine käytännössä auton kaikille, jopa ihan niille herkimmillekin pinnoille.

ZEP toimittajana on arvokas kumppani, kertoo Haapala. Zepin valtavasta tuotevalikoimista löytyi hetkessä apu myös betoniauton lastin alle jääneelle uudehkolle pakettiautollekin. Ja se muuten näytti meidän käsittelyn jälkeen taas kuin uudelta.

Ehostus 10:n tilauksista puolet on myyntikunnostuksia ja puolet huoltojen yhteydessä tehtäviä pesuja. Yhtiöllä on toimipisteitä useissa autoliikkeissä pk-seudulla ja Zepin tuotteet on käytössä niissä kaikissa.

Tiedostot

pikkukuva
Ehostus 10 Oy