Soijalla voidaan nyt korvata haitalliset liuottimet

12.12.2012

Erityisesti raskaan kaluston puhdistukseen tarkoitetuille liottimille on kehitetty kuumeisesti vaihtoehtoja. Suomeen on nyt rantautunut ensimmäinen biohajoava puhdistusaine, jonka valmistaja lupaa poistavan lian tappirasvoista tervaan. Pohjoismaiden suurimman asfalttiurakoitsijan NCC Roadsin käytössä biohajoava puhdistusaine on korvannut solventit. Aineen maahantuoja Zep Finland uskoo tuotteesta olevan hyötyä myös metsäkoneyrittäjille, maanviljelijöille, keittiöille ja siivousalalle.

NCC Roadsin korjaamon työnjohtajan Risto Reinikaisen mukaan kokemukset Aqua Sojasta ovat olleet pelkästään hyviä.
– Tuote on tehnyt sen minkä lupaa. Meillä sillä on puhdistettu asfalttikoneista ilman ongelmia piki, öljy ja rasva. Se tepsii näihin siinä missä aiemmin käyttämämme liuottimet, Reinikainen sanoo.

Biopohjaisiin puhdistusaineisiin siirtyminen ei ole vihreää haihattelua, sillä kiristyneet ympäristönormit pakottavat yrittäjät vaihtamaan myrkyt ympäristöystävällisiin aineisiin.
Merkittävä etu NCC Roadsille on ollut, että tarvittaessa kalustoa on voitu puhdistaa myös tien päällä, sillä ympäristöystävällisyytensä vuoksi pesu voidaan hoitaa ilman erillisiä säiliökaivoja. Aqua Sojaa voidaan käyttää myös pohjavesialueella.

Puhdistusaine on kerännyt kehuja testikäytöstä myös siivousalan yrittäjiltä sekä suurkeittiöistä, joissa ainetta on käytetty muun muassa lattioiden, viemäreiden ja rasvasuodattimien puhdistukseen.

Ympäristön lisäksi biopuhdistusaineiden merkittävä etu on, etteivät ne ärsytä ihoa. Niistä ei myöskään haihdu elimistölle haitallisia höyryjä, eikä sisätiloissa tarvita siksi erillistä ilmanvaihtoa.

Soija on monikäyttöinen kasvi, jota käytetään laajasti muun muassa elintarviketeollisuudessa sekä maataloudessa eläinten rehuna.